De petita era tan ingènua que, ara que he crescut, no deixo que me'n colin ni una (bé, això és el que m'agrada pensar jaja). El cas és que feia molt de temps que havia deixat de creure en els miracles...
... fins que va arribar a la meva vida aquest pa de pessic!
Comencem pel començament... Heu sentit a parlar del bizcocho de las carmelitas descalzas de Sevilla? Bon senyal, suposo que els vostres pares no volien ferir la vostra sensibilitat.
Es tracta d'una cadena: algú et dóna una porció d'una mena de massa mare (es veu que està viva - tindrà sentiments?), i tu l'"alimentes" discontínuament durant 10 dies amb farina, sucre i llet fins que s'ha engreixat prou per a dividir-la en 4 parts. Amb una, faràs un pa de pessic; les altres 3 les donaràs a 3 persones diferents que hauran de repetir el procés.
Algú pot arrufar les celles - monges que van descalces? Si tenien les mans tan brutes com els peus, estem apanyats -, però aquesta cadena té un objectiu tan pur com transmetre sort i salut. I jo, que sóc més romàntica del que us penseu, dic que també es transmet amor! jaja
I què té a veure tot això amb els miracles?
Doncs que, cap quadrada com sóc, vaig voler precisar el got de sucre i el got de farina que li has de donar el primer dia en 250 g exactes... I el pobre, abans ben líquid, va morir de deshidratació tot just al 2n dia.
"RIP monjitas descalzas", es diu la foto. Perdoneu la qualitat blackberry |
Estava a punt d'enterrar-lo (al fons de les escombraries) quan l'Aïda, que era qui m'havia donat la massa dins d'un tupper de color rosa, em va dir que esperés al 5è dia, quan li afegeixes llet...
... iiiiii tacháaan! La meva massa tornava a estar vivita y coleando! Davant meu tenia la prova clara de la ressurrecció existeix!! jaja (incís: m'hauria de preocupar que hagi ressucitat al cap de 3 dies, com Jesucrist a la Bíblia? No, si encara seria un pa de pessic sagrat i nosaltres ens el vam menjar tan tranquil·lament...)
Però és que no em digueu que no és un miracle que ALLÒ (vegeu "RIP monjitas descalzas") es convertís en un pa de pessic tan apetitós com els de les primeres fotos! Súper esponjós, amb trossets d'ametlla dissimulats però notables, i un subtilíssim regustet de taronja...
No se m'acut res millor que sucar-lo en llet o en xocolata desfeta per a que quedi ben xop i ens endolceixi la llet, la xocolata i el dia! :D
És possible que les carmelitas sevillanes em renyessin per no haver-hi afegit poma a dauets (ho sento, però a ma germana no li agrada) ni panses desossades enfarinades (ho sento, però ECS). També és veritat que una de les gràcies de la recepta és que es fa sense cap instrument modern, ni batedora ni nevera, i jo vaig enfornar-lo en un motllo de silicona... Però la resta de la recepta la vaig seguir de pe a pa! jaja
(bé, excepte quan ma mare va remenar el dia 9, que NO TOCAVA! jaja Ella, que tantes tonteries m'aguanta i que ara tenia mig marbre de la cuina ocupat amb un bol amb olor de fermentat i unes bombolles gegants i súper sospitoses, li va acabar agafant carinyo al bitxo i va decidir remenar-lo per a que marxessin les bombolles!! jeje)
Per si algú vol enriquir encara més els seus coneixements sobre aquesta tradició centenària (?), deixo escrites les indicacions per al procés de gestació, nutrició i part del nen! Com a conclusió del cas, podem extreure que mai, mai, hem de perdre la fe :)
Bizcocho de las carmelitas descalzas de Sevilla
Partim d'una massa líquida i grumollosa que algú molt considerat ens ha regalat, i comencem el procés un dijous (jo vaig desafiar el dogma i vaig començar un dissabte, però és que sabeu allò d'enrecordar-vos d'una cosa quan ja esteu al llit, ben tapadets i amb els ulls que se us tanquen...? Em va passar dos dies seguits).
DIJOUS - aboques un got de sucre i un got de farina sobre la massa. NO ho barregis!!
DIVENDRES - barreja, amb una cullera de fusta.
DISSABTE - NO ho toquis!
DIUMENGE - NO ho toquis, t'he dit!
DILLUNS - aboques un got de sucre, un got de farina i un got de llet sobre la massa. Altre cop, NO ho barregis!
DIMARTS - Ara sí, barreja-ho. Amb una cullera de fusta, eh?
DIMECRES - Avui no ho toques...
DIJOUS - ... ni avui tampoc...
DIVENDRES - ... ni tampoc avui!
DISSABTE - Ha arribat el gran dia! :D (ara no te n'oblidis!)
Separa 3 gots de la massa i posa'ls en 3 tuppers diferents. A la massa restant (també és un got, aproximadament) li afegeixes:
- 2 gots de farina
- 1 got, o 1/2 got, de sucre (i jo vaig posar-ne... 3/4! jaja)
- 1 got d'oli d'oliva o de girasol
- 1 got de llet
- 1 got de nous, o d'ametlles, picades (jo, ametlles! jeje)
- 1 got de panses desossades prèviament enfarinades (obviable...)
- 1 sobre de llevat
- 2 ous sencers
- 1 poma tallada a trossets
- 1 pessic de sal
- Una mica de canyella
- Una mica de vainilla (jo, el contingut de mitja vaina)
- Ratlladura de taronja
Es barreja bé (amb cullera de fuuusta) i al forn, a 180ºC, entre 40 i 45 minuts - boníssim! :D
Is that weird, taking my Louis Vuitton bag camping? - Jessica Simpson
Separa 3 gots de la massa i posa'ls en 3 tuppers diferents. A la massa restant (també és un got, aproximadament) li afegeixes:
- 2 gots de farina
- 1 got, o 1/2 got, de sucre (i jo vaig posar-ne... 3/4! jaja)
- 1 got d'oli d'oliva o de girasol
- 1 got de llet
- 1 got de nous, o d'ametlles, picades (jo, ametlles! jeje)
- 1 got de panses desossades prèviament enfarinades (obviable...)
- 1 sobre de llevat
- 2 ous sencers
- 1 poma tallada a trossets
- 1 pessic de sal
- Una mica de canyella
- Una mica de vainilla (jo, el contingut de mitja vaina)
- Ratlladura de taronja
Es barreja bé (amb cullera de fuuusta) i al forn, a 180ºC, entre 40 i 45 minuts - boníssim! :D
Is that weird, taking my Louis Vuitton bag camping? - Jessica Simpson
Ho vaig veure als Fogons de la Bordeta! no se si tindria tanta paciència com vosaltres... però veient el resultat potser m'ho repensava. Molts petonets
ResponEliminaohhh!!que graciós tot el procés....!! i si, has de tenir molta paciència, però amb la pinta que fa segur que val la pena!!
ResponEliminamuasmuas
M'encanta com ho expliques tot, jajaja!! Vale, però a mi el falta que algú el regali una mica de massa sagrada!
ResponEliminaTé molt bona pinta, es veu molt melós i jo sí li posaria poma i panses i més coses si calen!
Mlts petonets!
que suerte haberte hecho con esta receta porque debe ser una delicia, todo lo monjil es ideal!
ResponEliminabesotes
Judith: no es necessita tanta paciència, en realitat! jaja Tampoc has de fer gaires coses, només l'últim dia :) I sí, el resultat ho compensa tot! Un petonet :)
ResponEliminaLídia: Tu ho has dit, val molt la pena! I si t'ho prens amb humor, encara més ;)
Alba: Moltes gràcies!! Doncs aveure si trobes algú i fas una versió més completa i fidel a la recepta! jaja Un petonet guapa! :D
Manu: sí es verdad, no sé que tienen las monjas que lo hacen todo bueno... será inspiración divina! jaja Un beso! :)
Defininitvament les masses mare no estàn fetes per mi, em fan por! I esperar tants dies, em sembla que tampoc podria, quin cas!
ResponEliminaMolts petonets.
Felicitats pel resultat Anna!
ResponEliminaje je je... genial, a mi també em va arribar una vegada fa molt de temps... sembla impossible però funciona :)
ResponEliminaAnna,
ResponEliminaQuan he començat a llegir el teu post, pensava que ens prenies el pel.
Això de la cadena d'aquesta massa sagrada m'ha descolocat!!!
Que consti que et crec perquè he vist que et contestàven en el mateix sentit; mai m'ho haguès pensat.
Bé, de totes formes, em sembla genial el resultat final.
Deu ser que com és una massa sagrada ja té molt de guanyat, jejejeje.
Petonets.
ohhh vaya yo estudié en las Carmelitas pero de Cartagena... y no hacían cosas tan ricas... ;-) vaya bizcochooo!!! me tomaba un trocito ahora mismo!
ResponEliminaQué gracioso proceso de hacer el bizcocho. Nunca había oido nada igual. Si es que las monjas son muy sabias. tomo nota!!. se ve delicioso.!!. Besos
ResponEliminaA mi em va arribar aquest estiu i tot el poble l´ha fet perquè jo vaig regalar massa i així...Tinc la foto però no l´he publicat....Ara les monges tenen molt de temps, oi?
ResponEliminaMe muero de risa! eres un caso... me encanta el bizcocho y ya mismo corre al cuaderno de notas.
ResponEliminaPero seguro que si lo hago este va con manzanas.
BESITOs
http://notasenmicocina.blogspot.com/
jajaja ja t'ho ha dit la Judith, a nosaltres també ens va arrinar i ho vam viure com una experiència!! Fins i tot vam fer un àlbum al facebook dels Fogons per veure l'evolució!! :P
ResponEliminaEl resultat és realment espectacular, eh?
PEtonets guapa
Sandra
Madre mía!!! el resultado bueno-buenísimo, qué cosas se aprenden.
ResponEliminaUn besito
había oído algo pero no me hacía la idea! increíble la pinta, pefecta, ¡me he reído mucho con tu entrada!!
ResponEliminaQué bizcocho más ideal para el desayuno, daría todo por tener un trocito para mañana ;)
ResponEliminaQuina passada! No tenia ni idea de que existís una cosa així, ara necessito que algú me'n regali! hahaha
ResponEliminaI amb la poma ja deu estar per morir-se!!
(a veure si anem pensant en un dinar/sopar de retrobament :D)
jajaja, cómo me río contigo!!! Te ha quedado un poquito de ese rico bizcocho??? ;) Petonets.
ResponEliminaMoni: no et pensis, que jo també sóc enemiga de les masses mare... però és que aquesta és adorable!! jajaja Això sí, paciència ;) Un petonet!
ResponEliminaMarc: moltes gràcies!! :D ningú donava ni un duro per la massa, ehh?? jaja i mira!
Gemma: jaja de veritat? vés a saber quants anys fa, que volta aquesta massa!! jaja un petó guapa! :D
Kui_netes: no donaaa, com vols que us enganyi amb una cosa tan seriosa? jaja Doncs mira, sí que és veritat, sí, que jo m'ho vaig menjar i era real! :D jaja un petó ;)
Nieves: a que sí? es que este bizcocho apetece a todas horas!! sería que tus monjas no iban descalzas como debían... jaja
Anna: eso estábamos discutiendo, la sabiduría mongil.. que está muy rica! jaja Un beso guapa! :D
Cristina: de veritat?? quina gràcia!!! jaja Bé, em sembla que porten uns quants anys fent aquest pa de passic, perquè la gent m'està comentant que el van fer fa moltíssim temps!! :O jaja Un petonet i a veure si t'animes a penjar la foto! :D
Lorena: pues ya me contarás cómo queda con manzana, aunque tendrás que crear una masa madre primero, eh? O que alguien te la pase! :) Me alegro que te gustara el post jeje
Sandra: jaja síiii, fa moltíssima gràcia seguir el procés! No he vist l'àlbum però segur que no és tan accidentat com el meu.. jaja un petó guapa! :D
Clemenvilla: Tu lo has dicho, BUENÍSIMO! :D jeje Ya lo dicen, no te acostarás sin saber una cosa más! :)
Antonia: muchísimas gracias! :D pues mira, ahora lo ves con tus propios ojos.. a ver si algún día te llega y lo puedes hacer tú! jeje
Miss Cupcake: bueno, hay muchas otras recetas de bizcocho, y por suerte son bastante fáciles!! :D Es que un desayuno con bizcocho, es otra cosa, verdad? ;)
Laura: jaja si vols moure fils perquè t'arribi una miqueta!! :D (bueno, no et prometo res... :S) síiiii quan tornes??? tenim uns croque-madames pendents i unes posades al dia HIPER necessàrieeees!! :D Quines ganes de veure-us!! :)
Olga: jaja muchas gracias, por desgracia hace días que se terminó... Culpa a mi padre, que lo devoraba! jaja Un beso guapa! :D
M'agrada la cuina cassolana i que mereix de temps per fer-se, però aquesta recepta demana la paciència que només tenen les persones que es dediquen a la contemplació divina.
ResponEliminaHas pensat dedicar-te a la vida monàstica? Perquè paciència en tens molta. Ha,ha,ha.
Salut.
He oido hablar dl bizcocho pero nunca me han regalado la masa ni me he decidido a empezarla. Se ve riquísimo desde luego.
ResponEliminaSaludos
Xisco: home no em diguis aixòooo!!! jaja la veritat és que és una opció que tinc absolutament descartada... amb paciència no n'hi ha prou, per dedicar-se a això!
ResponEliminaMaria Dolores: pues a ver si cae en tus manos, porque está tan rico como parece! :D jaja un beso! :)
A mi el que realment em sorpren, es la teva forma tan agradable d'escriure.
ResponEliminaAra mateix mentre la llegia, buscava més el teu sentit de l'humor i la teva sana ironia, que no pas el resultat de la recepta, que no tinc cap dubte que deu ser bo. Et felicito..!.
Petons.
No te creas que eres la unica en ser ingenua ..yo e llevaba la palma de pequeña ..solo faltaba que realmente volaran los elefantes ..jaja . Este bizcocho es buenisimo yo tengo un libro de recetas de pasteleria de los Conventos ..y esta receta parecida la tiene ...que rica bsssMARIMI
ResponEliminacrec que van descalces per que amb un pa de pessic així no els hi calen ... sempre leviten!!
ResponEliminaJa, ja! com m'he rigut quan creies que la massa havia passat a millor vida...
ResponEliminaHo he vist en algun blocs i és ben curiós aquest pa de pessic.
Segur que boníssim. Petons
wow...your recipe is tooooooo good...cant wait to try now..:P
ResponEliminaTasty Appetite
awesome cake. i must try that.
ResponEliminaYo estoy en ello...sin gluten!! así que me lleva un día más, porque como nadie tiene la masa madre sin gluten, tuve que elaborarla.
ResponEliminaHoy me toca remover y hasta el miércoles, no puedo elaborar y probar éste bizcocho... le tengo muchas ganas, porque todos habñais maravillas de el.
Ya os enseñaré!!
Bicos
omy...looks divine...wonderful preparation..:)
ResponEliminaTasty Appetite
Ricard: moltíssimes gràcies, m'he emocionat i tot!! :D jaja un petó!!
ResponEliminaMarimi: realmente está buenísima!! jaja pues debíamos ser las dos ingenuas de turno... y con mucha honra, que no? :)
Jay: I see you really liked it, as you commented twice... haha thanks anyway!! :D
Loveforfood: you really must, I'm coming to your site right now as it sounds pretty good!! :D
Marisa: vale, esperaremos y a ver qué tal!! Aunque no hay mucha emoción porque seguro que te sale genial ;) Un beso guapa!
Carai després d' un procés tan llarg i de fer "moviments" que no tocaven, veig que t' ha quedat un pa de pessic espectacular...
ResponEliminaTodo un misterio este bizcocho y todo un milagro. Gracias por compartir la receta y tus vivencias.
ResponEliminaBesos.
Estava boníssim =3 Les meves companyes de pis n'han quedat encantades xD
ResponEliminaTouche. Great arguments. Keep up the amazing work.
ResponEliminaFeel free to visit my page kabaata.com
Hi there! This post couldn't be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will send this information to him. Fairly certain he'll have a good read.
ResponEliminaMany thanks for sharing!
Here is my blog post ルブタン靴